Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Bence-Jones protein v moči

Kategorie: Rutina Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče s konzervací

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Celá druhá ranní porce moče se vymočí do plastové nádoby, kterou dodá laboratoř. Do ní je nutno přesypat špetku merthiolátu, který dodá ve zkumavce OKB a který působí jako konzervační činidlo. Obvykle se moč (po objednání) doručí do laboratoře v pondělí, ale až ve středu se do laboratoře dodá i čerstvě odebraný vzorek žilní srážlivé krve odebraný do Sarstedtské zkumavky s bílým uzávěrem. Žádanka musí obsahovat údaj o ztrátě bílkovin močí/24 hodin.

Žádanka: Elektronická žádanka MNO



Jednotka: -


Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Jednou týdně - při dostatečném počtu vzorků
Odezva rutinní Do týdne


Klinické informace:
Vysokovoltážní elektroforéza bílkovin v moči se provádí vždy spolu s vysokovoltážní elektroforézou sérových bílkovin. Toto vyšetření musí předcházet vysokovoltážní elektroforéze bílkovin!! Laboratoř moč podle orientačně zjištěné koncentrace bílkovin v první ranní porci moče patřičně zahustí a spolu se sérem provede společně vysokovoltážní rozdělení, jak močových, tak sérových bílkovin.
Bílkovina v moči zdravých osob není přítomna. Laboratoř popíše typ proteinurie (glomerulární–selektivní, hraničně selektivní, hraničně neselektivní a neselektivní–globální, proteinurie tubulární, proteinurie smíšená, proteinurie prerenální).

Paraproteiny a Bence Jonesova bílkovina přestavují specifické tumorové markery pro diagnostiku mnohočetného myelomu, Waldenstroemovy makroglobulinemie a jiných lymfoproliferativních onemocnění.
Bence Jonesova proteiurie se vyznačuje přítomností vyššího množství L-řetězců imunoglobulinů v moči v monomerní nebo dimerní formě. Poměr kappa/lambda řetězců je buď nižší než 1 nebo vyšší než 4. Je příznačná pro monoklonální gamapatii. Sekundárně může vést k poškození ledvin.



Kód pro pojišťovnu rutina: 81359














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP