Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Vápník v moči (odpad)
Zkratka: uCa

Kategorie: Rutina Statim Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče bez úprav

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Laboratoř vydá pacientovi plastovou nádobu, dokonale vymytou a vypláchnutou destilovanou vodou a dobře vysušenou, ale bez jakýchkoliv konservačních prostředků. Pacient do zmíněné láhve vymočí celou 24 hodinovou porci moče a celý objem moče v láhvi přinese do laboratoře. Laboratoř si celý objem moče změří s dostatečnou přesností sama, moč co nejdříve okyselí a v moči stanoví vápník a kreatinin, který slouží k posouzení správnosti sběru moče.

Žádanka: Žádanka pro vyšetření moči

Pokyny pro pacienty: PO-KB-004 Sběr moče za 24 hodin

Stabilita při 20-25 °C: 2 d
Stabilita při 4-8 °C: 4 d
Stabilita při -20 °C: 3 týden

Jednotka: mmol/d

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1M 0,50 2,50 mmol/d
1M 1D 15R 1,50 4,00 mmol/d
F 15R 1D 99R+ 2,50 6,50 mmol/d
M 15R 1D 99R+ 2,50 7,00 mmol/d

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Princip metody:
Vápník reaguje s barvivem Arsenazo-III v kyselém prostředí za vzniku nachového komplexu. Vzniklé zbarvení se měří při vlnové délce 660 nm a je úměrné koncentraci vápníku ve vzorku.

Klinické informace:
Vylučování vápníku močí nemá přímý vztah ke stupni kostní remodelace. Glomerulární filtrace se zvyšuje při hyperkalcemii a snižuje při hypokalcemii a při zhoršení funkce ledvin. Kolem 98 % filtrovaného Ca je reabsorbováno v tubulech, reabsorpce se zvyšuje při sníženém objemu extracelulární tekutiny, při hypokalcemii, po podání fosfátů, při metabolické alkalóze a účinkem PTH, PTHrP (parathormon-related protein) a thiazidových diuretik. Snižuje se při zvýšení objemu extracelulární tekutiny, hyperkalcemii, depleci fosfátů, při metabolické acidóze a účinkem některých nethiazidových diuretik.

Indikací k vyšetření je diagnostika kalciové urolitiázy, hodnocení hyperkalcemického syndromu, střevní malabsorpce a osteoporózy způsobené snížením prahu ledvin pro vápník.

Snížení: - hypokalcemie

Zvýšení: Hyperkalciurie - obvykle vede k tvorbě kalciumoxalátových konkrementů. Za hypekalciurii se považuje vylučování vápníku větší než 7 mmol/d při smíšené dietě a vyšší než 4 až 5 mmol/d při bezkalciové stravě. Rozlišujeme hyperkalciurii primární (idiopatickou) a sekundární.
Příčinou sekundární hyperkalciurie jsou onemocnění: hyperparathyreóza, intoxikace vitamínem D, imobilizace pacienta, hladovění

Kód pro pojišťovny statim: 81139
Kód pro pojišťovnu rutina: 81625














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP