Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Cholesterol v séru
Zkratka: Chol

Kategorie: Rutina Veterinární vyšetření

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Poloha ve stoje, zaškrcení paže škrtidlem a cvičení paží před odběrem falešně zvyšují cholesterolemii až o 15%, proto by se měl pacient odebírat z nezatažené paže po 20 minutovém klidu.
Odběr na lačno.

Žádanka: Standardní biochemická žádanka


Stabilita při 20-25 °C: 7 d
Stabilita při 4-8 °C: 7 d
Stabilita při -20 °C: 12 týden

Jednotka: mmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
3R 6R 2,1 4,3 mmol/l
6R 1D 11R 2,1 4,4 mmol/l
11R 1D 15R 2,1 4,3 mmol/l
15R 1D 99R+ 2,9 5,0 mmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Enzymatická
Princip metody:
Estery cholesterolu ve vzorku jsou enzymaticky hydrolyzovány cholesterolesterázou na cholesterol a volné mastné kyseliny. Volný cholesterol, včetně původního cholesterolu, je oxidován cholesteroloxidázou na cholest-4-en-3-on a peroxid vodíku. Peroxid vodíku se oxidativně váže s N,N-bis(4-sulfobutyl)-3-methylanilinem (TODB) a 4-aminoantipyrinem za vzniku chromoforu (chinoniminové barvivo), který je měřen při vlnové délce 604 nm.
Interference:
Hb 10 g/l, Bi 188 µmol/l, Intralipid 10,5 g/l, askorbát 170 µmol/l, interferenci mohou způsobovat také Acetaminofen, Dipyron, N-acetyl-L-cystein

Klinické informace:
Cholesterol a estery cholesterolu jsou základní složkou lipoproteinových komplexů, zdrojem mastných kyselin, zdrojem pro syntézu steroidních hormonů. Poločas je 58-100 dní. Je jedním z nejznámějších a zároveň nejzávažnějších rizikových faktorů aterosklerózy.

Snížení: Těžké hepatopatie, hladovění, malnutrice a malabsorpce, terminální stadium uremie, septické stavy, hypertyreóza, některé anémie, kachexie při maligních tumorech

Zvýšení: Exogenní hypercholesterolemie (nadměrný přívod v potravě), familiární hypercholesterolemie (defekt LDL receptoru nebo apolipoproteinu B 100), familiární kombinovaná hyperlipoproteinemie, nefrotický syndrom, obstrukční ikretus, cholestáza, některé hepatopatie a pankreatopatie, hypotyreóza, mentální anorexie, atd.

Kód pro pojišťovnu rutina: 81471














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP