Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Clearance bezsolutové vody

Kategorie: Rutina Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče s konzervací

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Vyšetřuje se 24 hod. sbíraná moč, do plastové, čistě vymyté, dobře vysušené nádoby. U pacientů ambulantních se do laboratoře doručí celý nasbíraný objem moče. U pacientů lůžkových oddělení zdrav. personál celý objem nasbírané moče dobře v jedné nádobě promíchá a změří objem moče. Do laboratoře se dodá jen vzorek moče v plastové nádobce. Na žádance se uvede objem moče.
Na konci sběrového období moče se pacientovi odebere vzorek srážlivé žilní krve do Sarstedtské zkumavky s bílým uzávěrem.

Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny pro pacienty: PO-KB-004 Sběr moče za 24 hodin


Jednotka: ml/s

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ -0,027 -0,007 ml/s

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)


Klinické informace:
Clearance bezsolutové vody se vypočítá, jako rozdíl objemu moči v ml/s a osmolární clearance. Informuje nás o resorpci osmoticky aktivních látek v distálním úseku nefronu.
Udává, jaké množství vody bychom museli odstranit z moči hypotonické vůči plasmě, abychom jeji osmolalitu upravili na hodnotu plazmatickou (v tomto případě má clearance bezsolutové vody hodnoty pozitivní). Při tvorbě hypertonické moči (tj. běžná moč) je naopak v moči z tohoto hlediska nedostatek H2O a clearance bezsolutové vody má hodnotu negativní.
Vzestup clearance bezsolutové vody lze označit za patologický při současném zvýšení osmolality plazmy. Význam sledování clearance bezsolutové vody a clearance kreatininu u pacientů v kritickém stavu spočívá v tom, že při rozpoznání hrozícího renálního selhání lze intenzivní rehydratací a úpravou oběhových poměrů renálnímu selhání zabránit.
Clearance bezsolutové vody se může zvyšovat i u zdravého jedince, při vypití velkého kvanta vody, avšak osmolalita plazmy bude klesat.

- jeden z ukazatelů koncentrační schopnosti ledvin, je běžnou součástí tzv. Renálního programu.

















Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP