Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Kortizol v séru

Kategorie: Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy


Žádanka: Elektronická žádanka MNO


Stabilita při 4-8 °C: 14 d
Stabilita při -20 °C: 30 d

Jednotka: nmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ 140 690 nmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročástitích
Princip metody:
Princip metody:
Metoda Cortisol je zpožděná jednokroková chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročásticích (CMIA), ke kvantitativnímu stanovení kortizolu v lidském séru, plazmě nebo moči. Vzorek a paramagnetické mikročástice potažené anti-kortizolem se smíchají. Kortizol přítomný ve vzorku se naváže na anti-kortizol na mikročásticích. Po inkubaci se do reakční směsi přidá konjugát kortizolu značený akridiniem. Po druhé inkubaci se mikročástice promyjí a do reakční směsi se přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger. Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách. Existuje nepřímá úměrnost mezi množstvím kortizolu ve vzorku a signálem v jednotkách RLU.

Interference:
Hb 5,0 g/l, Tg 22,6 mmol/l, Bi 342 µmol/l, TP pod 30 g/l a nad 100 g/l

Klinické informace:
Kortizol je hlavní glukokortikoidní hormon vylučovaný kůrou nadledvin. Kortizol tvoří velký podíl 17-hydroxykortikosteroidů v krvi. Mezi jeho fyziologické funkce patří regulace metabolismu sacharidů a distribuce elektrolytů a vody. Je hlavním glukokortikoidem (ovlivňuje metabolismus glukosy), působí akumulacu tuku a katabolismus bílkovin. Kortizol má také imunosupresivní a protizánětlivé účinky.
U zdravých jedinců jsou hladiny kortizolu regulovány mechanismem negativní zpětné vazby, kdy kůra nadledvin reaguje na zvýšení hladin adrenokortikotropního hormonu (ACTH) zvýšením sekrece kortizolu a hypofýza reaguje na zvýšení hladin kortizolu snížením produkce ACTH. Hladiny kortizolu v plazmě jsou nejvyšší ráno a jeho koncentrace se do večera sníží přibližně o polovinu.
K významnému zvýšení hladin dochází v těhotenství nebo při estrogenové terapii. Zvýšenou produkci kortizolu mohou způsobit i jiné podněty, například silný stres.
Měření kortizolu se používá k přímému monitorování stavu kůry nadledvin a k nepřímému hodnocení hyperfunkce nebo hypofunkce hypofýzy. Zvýšené hladiny kortizolu jsou spojeny s nádorem nadledvin, nádory hypofýzy nebo ektopickými nádory produkujícími ACTH.
Nízké koncentrace kortizolu mohou identifikovat celkovou hypofunkci nadledvin nebo narušení metabolické cesty biosyntézy kortizolu.
Většina kortizolu v plazmě je navázána na proteiny a přibližně 1 % je vyloučeno v nezměněné formě do moči. Většina kortizolu je metabolizována játry na tetrahydrokortizol (THF), resp. 17-hydroxykortikosteroidy. Obecně se předpokládá, že koncentrace kortizolu v moči odpovídá hladině nenavázaného (volného) kortizolu v plazmě, který je biologicky aktivní.
V případě nadprodukce kortizolu dojde k saturaci globulinu vázajícího kortizol do té míry, že se hladina nenavázaného kortizolu v plazmě disproporcionálně zvýší, což se projeví také nárůstem vylučování kortizolu do moči. Měření kortizolu v moči je citlivým ukazatelem při stanovení hyperfunkce nadledvin, např. Cushingova syndromu.
Koncentrace kortizolu v moči sbírané 24 hodin není ovlivněna změnami hladiny kortizolu v průběhu dne, které se projevují při měření hladin kortizolu v plazmě.
Měření kortizolu se často provádí společně s určitými "provokačními" testy, které zjišťují, zda není narušena regulace na ose hypotalamus-hypofýza-nadledviny. Patří mezi ně dexametazonový supresní test (DST), stimulační test ACTH a inzulínový provokační test. Tyto provokační testy se používají při diferenciální diagnostice Cushingova syndromu (nadměrná produkce kortizolu) a při stanovení Addisonovy choroby (nedostatečná produkce kortizolu).

Indikace:
- Diagnostika hyper- a hypokortikalismu (pouze opakované stanovení hladin)
- Diferenciální diagnostika hyper- a hypokortikalismu (funkční testy)
- Sledování rytmu plasmatického kortizonu
- Suspekce na syndrom "zdánlivého nadbytku mineralkortikoidů"
- Volný kortisol (moč, sliny) je vhodné stanovit u suspekce na Cushingův syndrom (u těchto stavů: obezita, těhotenství, hypothyreóza, anorexie nervosa, nefrotický syndrom, mnohočetný myelom)
- Akutní infekce, šok, stres, dlouhodobá léčba kortikoidy
- Endogenní deprese (stanovení slinného kortisolu

Snížení: Addisonova choroba, adrenální insuficience, adrenogenitální syndrom (kongenitální adrenální hyperplazie), chromofobní adenom, kraniofaryngeom, hypofyzektomie, hypopituitarismus, hypotyreóza, hepatopatie, revmatoidní artritida, Waterhouse-Friderichsenův syndrom, po podání dexametazonu a odvozených preparátů, ketokonazolu, morfia.

Zvýšení: Popáleniny, Crohnova choroba, Cushingova nemoc, Cushingův syndrom, ektopická produkce ACTH, eklampsie, těžší hepatopatie, hyperpituitarismus, hypertenze, těžší infekce, obezita, osteoporóza, akutní pankreatitida, gravidita (zvýšený kortizol binding protein, v třetím trimestru mohou být až 2,5 x vyšší hodnoty kortizolu), těžší renální onemocnění, šokové stavy, větší stres (tepelný, chladový, traumatický, psychicky), chirurgický výkon, virilizace, schizofrenie, anorexie nervosa. Kortizol se zvyšuje po estrogenech, perorální kontracepci, yohimbinu, vasopresinu, falešné zvýšení je po amfetaminech, metamfetaminech, nikotinu, alkoholu, spironolaktonu, interferonu gama, metoklopramidu

Kód pro pojišťovnu rutina: 93131














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP