Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
CRP v séru
Zkratka: CRP

Kategorie: Rutina Statim Veterinární vyšetření

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy


Žádanka: Standardní biochemická žádanka


Stabilita při 20-25 °C: 15 d
Stabilita při 4-8 °C: 8 týden
Stabilita při -20 °C: 3 r

Jednotka: mg/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ <10 mg/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Turbidimetrie/Imunoturbidimetrie
Princip metody:
CRP Vario je latexová imunoanalýza vyvinutá pro měření hladin CRP v séru. Když dojde k reakci antigen-protilátka mezi CRP ve vzorku a protilátkami proti CRP adsorbovanými na latexovách částicích, nastane aglutinace. Aglutinace je detekována jako změna absorbance (572 nm), přičemž velikost změny je úměrná množství CRP ve vzorku.
Interference:
Hb 5 g/l, Intralipid 15 g/l, Bi 1129 µmol/l

Klinické informace:
C-reaktivní protein je protein akutní fáze, jehož koncentrace se nespecificky zvyšuje v důsledku zánětlivých onemocnění, nejvýrazněji při infekcích způsobených pneumokoky (bakteriální infekcích), histolytickém onemocnění a dalších jiných onemocněních.
CRP je syntetizován v játrech a epiteliálních buňkách za stimulace zánětlivých lymfokinů (IL-6, IL-1, tumorového nekrotizujícího faktoru). C-reaktivní protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích do 5 mg/l. Během zánětlivého procesu při bakteriální infekci ve spojitosti s poškozením tkáně a po operaci koncentrace CRP výrazně stoupají, často až stonásobně. Maximální koncentrace bývá dosaženo za 24-48 hod. Protože koncentrace CRP rychle klesají, přibližně 50 % za den, je možno CRP využít při monitorování účinnosti antibiotické léčby.
Biologický poločas cirkulujícího CRP je kolem 19 hod.


Zvýšení: Fyziologické zvýšení bývá pozorováno v těhotenství, při užívání orální antikoncepce, u novorozenců (3. den až 15 mg/l) a kojenců (do 10 mg/l), někdy je pozorováno také u kuřáků a po nadměrné zátěži (maraton až 60 mg/l)
Zvyšování hladiny v plazmě souvisí se stárnutím, vysokým krevním tlakem, užíváním alkoholu, nízkou fyzickou aktivitou, chronickou únavou, konzumací kávy, zvýšenou hladinou Tg, inzulínovou rezistencí a diabetem, vysokoproteinovou dietou, poruchami spánku a depresí.

Zvýšené hodnoty koncentrace CRP v séru:
Infekce
- těžké bakteriální infekce (sepse) - 200-300 mg/l, nejvyšší hodnota CRP u infekcí vyvolaných gramnegativními bakteriemi (až 500 mg/l), grampozitivní bakterie a zamoření parazity doprovází hodnoty kolem 100 mg/l.

Onemocnění spojená se zánětlivým procesem
- infarkt myokardu - po počátečním exponenciálním vzestupu je vrchol 5-50 mg/l, ale také 100-200 mg/l, dosažen za dobu 50 hod. nebo do 2-3 dnů od vzniku bolesti, pak hladina rychle klesá, maximální hladina a trvání vzestupu odpovídá velikosti ložiska.

Hodnoty nad 100 mg/l svědčí pro klinicky významnou bakteriální infekci.

Kód pro pojišťovnu rutina: 91153














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP