Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Frakční exkrece Na

Kategorie: Rutina Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče bez úprav

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Vyšetření je součástí širšího panelu tzv. Renálního programu. Kromě 24 hodinového sběru moči je nutno dodat i 1 zkumavku srážlivé krve.

Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny pro pacienty: PO-KB-004 Sběr moče za 24 hodin


Jednotka: 1

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ 0,004 0,012 1

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)


Klinické informace:
Exkreční frakce Na+ informuje o vztahu vylučování Na+ ke glomerulární filtraci, stačí vyšetřit močové a sérové koncentrace kreatininu a Na+ a není třeba měřit diurézu.
Za stavů se silně omezenou glomerulární filtrací může být exkrece Na+ za 24 hod. a renální clearance Na+ v mezích normy, ale zvýšení exkreční frakce Na+ ukazuje na to, že v reziduálních nefronech je resorpce Na+ tubuly snížena. Snížení tubulární resorpce však může způsobit i patologický proces v ledvině, který přímo narušuje tubulární resorpci Na+. Tyto dva různé stavy rozlišíme srovnáním hodnot exkreční frakce Na+ za podmínek normálního a omezeného příjmu NaCl. U nemocných s postižení tubulární resorpce se tyto hodnoty exkreční frakce Na+ příliš neliší. Je však třeba opatrnosti a případný nedostatek Na+ nahradit u nemocných v polyurické fázi, kteří mají isostenurii, přílišné omezení NaCl by mohlo vést k dehydrataci s následnými poruchami cirkulace.
Hodnoty exkreční frakce Na+ patří k nejvalidnějším parametrům pro rozlišení prerenálního a renálního akutního ledvinového selhání.

FENa = uNa/sNa/uKrea * sKrea * 0,001

Snížení: Ke snížení dochází nejčastěji pod vlivem mineralokortikoidů, zejména aldosteronu, např. při snížení efektivního cirkulujícího objemu.

Zvýšení: Ke zvyšování frakční exkrece sodného kationtu dochází při renálním selhání jako kompenzace poklesu glomerulární filtrace při zániku nefronů, při nadměrném příjmu Na+ a natriuréze podmíněné např. natriuretickými peptidy.
- při použití diuretik
- při hypoaldosteronismu















Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP