Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Porfyriny celkové v moči

Kategorie: Rutina Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče bez úprav

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Pacient vymočí první ranní porci moče tmavé láhve, jež se ihned doručí do laboratoře. Pacient pak pokračuje ve sběru moče po dobu 24 hodin od prvého vymočení do sběrové láhve. Tato velká porce se jen změří, do laboratoře stačí dodat informaci o celkovém objemu. OKB v dodaném vzorku moče popíše barvu, vyšetří moč na přítomnost krve, urobilinogenu a porfobilinogenu, stanoví porfyriny přímou spektrofotometrií moči, v případě klinických pochyb pak provede detailnější rozbor koncentrace uroporfyrinu a koproporfyrinu derivační spektrofotometrií.


Pokyny k transportu: Chránit před světlem - používat tmavou nádobu.


Jednotka: µg/d

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ <200 µg/d

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní Do týdne

Typ metody:
Spektrofotometrie

Klinické informace:
Jestliže je vyšetření na porfyriny pozitivní a jde-li o první vyšetření nového, neznámého pacienta (OKB MNO vede evidenci všech porfyriků v regionu, prošlých analýzou v naší laboratoři) doporučí OKB klinickému pracovišti další vyšetření moče, stolice a event. erytrocytů na stanovení koproporfyrinů, uroporfyrinů a protoporfyrinů. Je vhodná i analýza kyseliny delta-aminolevulové ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Uvedené testy jsou nutné k definitivní diagnostice typu porfyrie.
Laboratorní diagnostiku porfyrinů je třeba provést v krátkém časovém intervalu od akutní exacerbace onemocnění. Postupem času při klinickém zlepšování pacienta se pozitivita laboratorních ukazatelů snižuje a v latentním období choroby se laboratorní nález může zcela normalizovat. Prakticky veškeré „fyziologické“ porfyriny v moči jsou koproporfyriny (referenční rozmezí u zdravých činí 0-180 ug/den) a jen malou část tvoří uroporfyriny (u zdravých 0-60 ug/den).

Porfyriny jsou tetrapyroly, které jsou prekurzory hemu. Vznikají řadou na sebe navazujících reakcí, z nichž prvá představuje tvorbu kyseliny 5-aminolevulové (5-ALA) z glycinu a sukcinátu. Reakci katalyzuje syntáza kyseliny 5-aminolevulové, která je klíčovým enzymem syntézy porfyrinů. Druhým enzymem tvorby porfyrinů je porfobilinogensyntáza, katalyzující vznik porfobilinogenu ze dvou molekul 5-ALA.

Porfyrie se dělí podle toho, zda je koncentrace porfyrinů zvýšena v erytrocytech nebo v játrech. Porfyria cutanea tarda, patří mezi jaterní porfyrie. V popředí jsou kožní příznaky. Většina nemocných má alkoholickou hepatopatii. Podání některých léků (barbiturátů, steroidních hormonů) nebo alkoholu může vyvolat záchvat bolestí, doprovázející jiný typ jaterní porfyrie - akutní intermitentní porfyrii. Toto onemocnění je způsobeno poruchou další přeměny pofobilinogenu a současnou poruchou metabolismu steroidů v játrech.

PORFYRINURIE
Zvýšené vylučování výhradně koproporfyrinu močí, což je běžné u celé řady chorob, kde chybí jakékoliv typické klinické příznaky porfyrií (kožní, abdominální, neurologické, psychické). Porfyrinurie nacházíme u otrav olovem, některých jaterních cirhóz, u kolagenóz, pellagry, některých jaterních chorob, příp. hepatomu.




Kód pro pojišťovnu rutina: 81581














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP