Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Transferin v séru
Zkratka: Trf

Kategorie: Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy


Žádanka: Standardní biochemická žádanka

Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Výrazná hemolýza ruší stanovení.

Stabilita při 4-8 °C: 3 d
Stabilita při -20 °C: 24 týden

Jednotka: g/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
F 0D 14R 1,8 3,9 g/l
M 0D 14R 1,9 3,9 g/l
F 14R 1D 60R 1,8 3,8 g/l
M 14R 1D 60R 1,7 3,6 g/l
F 60R 1D 99R+ 1,7 3,6 g/l
M 60R 1D 99R+ 1,6 3,4 g/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Imunoturbidimetrie
Princip metody:
Metoda měří nárůst turbidity vzorku způsobené tvorbou nerozpustných imunokomplexů po přidání protilátky proti transferinu do vzorku.
Interference:
Hb 10 g/l, Tg 11,3 mmol/l, Bi 513 µmol/l

Klinické informace:
Transferin je beta-globulin, syntetizován v játrech. Slouží jako transportní bílkovina pro železo a zárověň zajišťuje, že se tento prvek nevyskytuje v plazmě ve volné formě. Za fyziologických podmínek je kapacita transferinu nasycena železem asi z 1/3, zbytek se nazývá volná vazebná kapacita.

Indikace pro kvantifikaci transferinu: screening nutričního stavu, diferenciální diagnostika anémií a monitorování léčby anémie.


Snížení: Pokles koncentrace transferinu najdeme u přebytku železa (hemosideróza, hemochromatóza, osteomyelofibróza, aj.) a při poruše syntézy v játrech.
Mírný pokles doprovází reakci organismu na akutní zátěž. U alkoholiků nacházíme frakci transferinu se sníženým podílem cukerné složky (tzv. bezsacharidový transferin, carbohydrate-deficient transferin CDT). Pozn. dostatečnou citlivost a specifičnost má tento test pro odlišení alkoholiků pouze u mužů.
Transferin patří mezi skupinu proteinů, označovaných jako negativní reaktanty akutní fáze. Hladiny těchto proteinů v důsledku zánětu, nekrózy nebo tumoru klesají.
Snížené hladiny transferinu také souvisí chronickým jaterním onemocněním, malnutricí, nefrotickým syndromem, či enteropatií spojenou se ztrátou proteinů.

Zvýšení: Vzestup koncentrace transferinu doprovází nedostatek železa v organismu. Vznikne-li nedostatek železa následkem malnutrice a chybí-li současně bílkoviny, k vzestupu koncentrace transferinu nedojde.
Hladiny transferinu jsou zvýšené v důsledku zvýšené hladiny estrogenu v těhotenství, užívání perorální antikoncepce, atd.

Kód pro pojišťovnu rutina: 91137














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP