Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Vápník v séru
Zkratka: Ca

Kategorie: Rutina Statim Veterinární vyšetření

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Odběr ze zaškrcené paže zkresluje vyšetření. K analýze celkového Ca nelze použít plazmu EDTA, oxalátovou nebo citrátovou, protože interferuje při reakci vápenatých iontů s o-kresolftalein komplexonem.

Žádanka: Standardní biochemická žádanka


Stabilita při 20-25 °C: 7 d
Stabilita při 4-8 °C: 3 týden
Stabilita při -20 °C: 32 týden

Jednotka: mmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1M 1,80 2,75 mmol/l
1M 1D 99R+ 2,25 2,75 mmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Princip metody:
Vápník reaguje s barvivem Arsenazo-III v kyselém prostředí za vzniku nachového komplexu. Vzniklé zbarvení se měří při vlnové délce 660 nm a je úměrné koncentraci vápníku ve vzorku.
Interference:
Hb 20 g/l, Intralipid 7,5 g/l, Bi 1026 µmol/l

Klinické informace:
V plazmě se vápník vyskytuje v několika formách. Necelá polovina se váže na bílkoviny, zejména na albumin. Tuto část označujeme jako nedifuzibilní - neproniká semipermeabilními membránami. Malá část vápníku se vyskytuje ve formě komplexních sloučenin rozpustných ve vodě (citrát, laktát, hydrogenkarbonát). Zbytek tvořící necelou polovinu celkového vápníku, je ionizovaný vápník (Ca2+).
Vyšetření vápníku v séru patří mezi základní vyšetření při onemocnění kosti. Základním účelem stanovení je zjištění hyperkalcemie nebo hypokalcemie. Pro klinické účely je nejvíce užívaným ukazatelem stanovení celkového kalcia v séru, koncentrace ionizovaného vápníku však vypovídá o homeostáze vápníku přesněji, zejména v klinicky závažných situacích, v souvislosti s jeho účastí v procesech přenosu nervového vzruchu, svalové kontrakce a hemostázy.

Pozn. Při abnormálních hladinách albuminu může být zkreslena hladina celkového vápníku (kvůli změnám frakce vázané na albumin). V takovém případě je lepší vyšetřovat ionizovaný vápník, kde se vliv albuminu neprojevuje.

Snížení: Hypokalcémie - těžká hypokalcémie může vést ke křečím (tetanie), hypocalcémii může způsobovat hypoparathyreodismus, chronická selhání ledvin, hypovitaminóza D, nedostatek vápníku v potravě, či porucha jeho absorpce, těhotenství a laktace, alkalémie (klesá ionizovaný podíl vápníku), hypomagnezémie, akutní pankreatitida, po větším počtu transfúzí, hypoalbuminémie (např. při nefrotickém syndromu)

Zvýšení: Hyperkalcémie se projeví polyurií, polydipsií (nadměrná žízeň), somnolencí (spavost), adynamií (slabost), zácpou a zvracením. Trvá-li delší dobu, může dojít k poruše ledvin, vzniku močových konkrementů - zejména oxalátu vápenatého, a k metastatickým kalcifikacím.
K nejčastějším příčinám patří: hyperparatyreóza, akutní atrofie kostí, Pagetova choroba, metastázy do kostí, myelom, akromegalie, sarkoidóza

Kód pro pojišťovny statim: 81139
Kód pro pojišťovnu rutina: 81625














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP