Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Draslík v séru
Zkratka: K

Kategorie: Rutina Statim Veterinární vyšetření

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Zaškrcení paže škrtidlem při odběru vede k falešně vyšším výsledkům.

Žádanka: Standardní biochemická žádanka

Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Vzorek musí být do hodiny centrifugován. Necentrifugovanou krev nelze skladovat, zvláště ne pak v chladničce! Nelze stanovit v hemolytickém vzorku.

Stabilita při 20-25 °C: 1 týden
Stabilita při 4-8 °C: 1 týden
Stabilita při -20 °C: 1 r

Jednotka: mmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1M 4,7 6,5 mmol/l
1M 1D 1R 4,3 6,2 mmol/l
1R 1D 15R 3,8 5,3 mmol/l
15R 1D 99R+ 3,9 5,6 mmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
ISE potenciometrie
Princip metody:
Iontově selektivní elektrody pro sodík, draslík a chloridy využívají selektivní membrány pro jednotlivé ionty. Mezi referenční a měřící elektrodou vzniká v souladu s Nernstovou rovnicí elektrický potenciál (napětí). Velikost napětí je porovnána s předem stanoveným napětím pro kalibrátor a převedena na koncentraci iontu.
Interference:
Hb 1 g/l, Intralipid 10g/l, Bi 1026 µmol/l

Klinické informace:
Draslí je hlavním intracelulárním kationtem. Koncentrace draslíku v erytrocytech je přibližně 23 x vyšší než koncentrace v plazmě, proto nelze analyzovat hemolytické vzorky! Distribuce draslíku s převahou v ICT a sodíku s převahou v ECT je zajišťována aktivní činností tzv. sodíkové pumpy - enzymu Na+ - K+ - adenozintrifosfatázy, který ke své činnosti vyžaduje ATP.
Hladinu K+ v séru je nutné posuzovat vždy vzhledem k pH krve, přibližně 0,6 mmol/l K+ na 0,1 jednotky pH odchýlené od pH 7,4.
Indikace - diagnostika a monitorování hyper- a hypokalémie za různých podmínek, např. diabetické kóma, renální selhání, těžká dehydratace, účinek různých léků, diagnostika familiární hyperkalemické periodické paralýzy a hypokalemické paralýzy.

Snížení: Hypokalémie - nadměrné ztráty trávicím ústrojím (průjmy, zvracení), renální tubulární acidóza, diuretika, chronické selhání ledvin v polyurické fázi, hyperaldosteronismus, hyperkortikalismus (Cushingův syndrom), infúze glukózy s inzulínem, terapie anaboliky (testosteronem), metabolická alkalóza, excesivní pocení, excesivní ztráta slin pliváním (neurotici), bulimie, mentální anorexie, rozsáhlé popáleniny.
Snížené hladiny extracelulárního draslíku jsou charakterizovány svalovou slabostí, podrážděností, paralýzou, zesíleným tlukotem srdce a případnou srdeční zástavou.

Zvýšení: Hyperkalémie - iatrogenní (draslík šetřící diuretika, draselné soli léků - penicilín, transfúze krve), diabetes mellitus, akutní renální selhání, hemolýza, poškození tkání (trauma), Addisonova choroba, hypoaldosteronismus, hypokortikalismus, kongenitální adrenální hyperplazie, paralýza
Abnormálně vysoké hladiny extracelulárního draslíku způsobují zmatenost, celkovou slabost, strnulost, zpomalení srdečního tepu a případně kolaps periferního vaskulárního systému a srdeční zástavu.
Příčiny zvýšení hladin draslíku mohou souviset s nevhodnou intravenózní terapií, dehydratací, šokem, diabetickou ketoacidózou a závažnými popáleninami.

Kód pro pojišťovny statim: 81145
Kód pro pojišťovnu rutina: 81393














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP