Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
25-hydroxyvitamin D
Zkratka: VitD

Kategorie: Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Plast, aktivátor srážení (Sarstedt, bílý uzávěr)


Žádanka: Elektronická žádanka MNO


Stabilita při 20-25 °C: 72 h
Stabilita při 4-8 °C: 12 d

Jednotka: nmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
1D 21R 50,0 114,5 nmol/l
21R 1D 99R+ 75,0 110,0 nmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročásticích
Princip metody:
Princip metody:
Metoda 25-OH Vitamin D je kvantitativní zpožděná jednokroková kompetitivní imunoanalýza ke stanovení přítomnosti vitaminu D v lidském séru a plazmě využívající technologii CMIA. Vzorek, ředící roztok pro metodu a paramagnetické mikročástice potažené anti-vitaminem D se smíchají. 25-OH vitamin D přítomný ve vzorku se uvolní z proteinu vázajícího vitamin D a naváže se na anti-vitamin D na mikročásticích, čímž vznikne komplex antigen-protilátka. Po inkubaci se do reakční směsi přidá konjugát obsahující vitamin D značený akridiniem a naváže se na neobsazená vazebná místa anti-vitaminu D na mikročásticích. Po další inkubaci a promytí se do reakční směsi přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger. Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách. Existuje úměrnost mezi množstvím 25-OH vitaminu D ve vzorku a signálem v jednotkách RLU detekovaných optikou systému ARCHITECT iSystem.

Klinické informace:
Vitamin D je steroidní prohormonu rozpustný v tucích produkovaný fotochemicky hlavně v kůži z 7-dehydrocholesterolu. Biologicky významné jsou dvě formy vitaminu D - vitamin D3 (cholekalciferol) a vitamin D2 (ergokalciferol). I když oba vitamíny D3 i D2 lze vstřebat z potravy (vitamin D2 je uměle vyráběn), touto formou se do těla dostává pouze 10 - 20% vitaminu D. Oba vitaminy D3 i D2 bývají součástí vitamínových doplňků. Pomocí dvou hydroxylačních reakcí se vitamin D přeměňuje na aktivní hormon 1,25-(OH)2-vitamin D (kalcitriol). Pomocí první hydroxylace, která probíhá v játrech se vitamin D přeměňuje na 25-OH vitamin D. Pomocí druhé hydroxylace, která probíhá v ledvinách a řadě dalších tělních buněk, se 25-OH vitamin D přeměňuje na biologicky aktivní 1,25-(OH)2-vitamin D. Většina buněk exprimuje receptor pro vitamin D a přibližně 3 % lidského geonomu jsou přímo či nepřímo regulována endokrinním systémem vitaminu D.
Hlavní zásobní formou vitaminu D je 25-OH vitamin D, který se nachází v krvi v koncentracích až 1 000x vyšších v porovnání s aktivním 1,25-(OH)2-vitaminem D. Biologický poločas 25-OH vitaminu D je 2-3 týdny, zatímco biologický poločas 1,25-(OH)2-vitaminu D je 4 hodiny. Proto je 25-OH vitamin D analytem zvoleným pro stanovení stavu vitaminu D.
V epidemiologických studiích byla zjištěna vysoká globální prevalence nedostatku a deficitu vitaminu D. Mezi rizikové faktory deficitu vitaminu D patří nízká expozice slunečnímu záření, malnutrice, některé malabsorpční syndromy a onemocnění jater nebo ledvin. Měření stavu vitaminu D umožňuje preventivní a léčebné zásahy.
Deficit vitaminu D způsobuje sekundární hyperparathyreóza a onemocnění, která mají za následek poškození metabolismu kostí (např. rachitidu, osteoporózu, osteomalácii).

Snížení: U primárního nedostatku vitaminu D, u poruch vstřebávání v tenkém střevě, poruchy konverze v játrech, karcinom prostaty, onkogenní hypokalcemie, hypoparathyreóza, hypofosfatemie, hypofasfatemická křivice, pseudohypoparathyreóza, sekundární hyperparathyreóza, renální osteodystrofie, hypomagnesemie, ztráty vazebné bílkoviny a tvorby D3, vliv léků, vitamin D-dependentní křivice

Zvýšení: Hodnoty zvyšuje: tuberkulóza, sarkoidóza, maligní lymfom, hyperparathyreóza, renální transplantace, podkožní tuková nekróza u novorozence, idiopatická absorpční hyperkalciurie, intoxikace preparáty s vitamínem D hydroxylovaným v poloze 1, syndrom Williamsův-Beurenův, idiopatická juvenilní osteoporóza

Kód pro pojišťovnu rutina: 81681














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP