Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Amoniak v plazmě
Zkratka: NH3

Kategorie: Rutina Statim

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Plast K3EDTA (Sarstedt, červený uzávěr)

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Zkumavka s odebranou krví se ihned po odběru obloží ledovou tříští a takto, při teplotě kolem 0 °C, se opět ihned transportuje do laboratoře, kde se musí vzorek krve zcentrifugovat do 15 minut po odběru.

Nepoužívat heparin sodný!

Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny k transportu: Vzorek chladit např. v ledové tříšti a okamžitě transportovat do laboratoře.
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Erytrocyty obsahují 2-3 x více amoniaku než plazma, amoniak v plazmě nelze tedy vyšetřovat ani při slabé hemolýze. Analýza vzorku by měla být provedena do 20 min. po odběru.

Stabilita při 4-8 °C: 2 h
Stabilita při -20 °C: 3 týden

Jednotka: µmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1T <107 µmol/l
1T 2T <92 µmol/l
1M 99R+ <46 µmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Denně
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Spektrofotometrie
Princip metody:
Za přítomnosti glutamátdehydrogenázy (GLDH) reaguje amoniak s alfa-oxoglutarátem a NADH za vzniku glutamátu a NAD+. Pokles absorbance (přeměna NADH na NAD+) při vlnové délce 340 nm je úměrný koncentraci amoniaku v analyzované plazmě. Aby nedocházelo k interferenci endogenního pyruvátu v metodě, obsahuje reagencie přebytek laktátdehydrogenázy (LDH) pro jeho rychlou redukci.
Interference:
Hb 0,5 g/l, Intralipid 1 g/l, Bi 1129 µmol/l, interferovat mohou i vysoké koncentrace ALT 4000 U/l a kyselina askorbová 2271 µmol/l

Klinické informace:
Amoniak je produktem metabolismu aminokyselin v játrech, protože jde o toxickou látku, je v játrech ihned přeměňován na močovinu. Další místo produkce amoniaku je proximální tubulus ledvin. Amoniak zde vzniká hydrolýzou glutaminu za přítomnosti glutaminázy.

Hlavní příčinou falešně vyšších hodnot amoniaku v plazmě je vysoká koncentrace GMT, která po odběru krve rozkládá glutamát obsažený v plazmě za vzniku amoniaku, což je problém zejména u alkoholiků, kteří tvoří více než 80 % vzorků na OKB. Vysoké hladiny amoniaku v plazmě působí i léčba kys.valproovou, chemoterapie vysokými dávkami a některé choroby (Reyův syndrom).


Zvýšení: Vysoké hodnoty se objevují u jaterních chorob, při deficitu enzymů ureázového cyklu, při Reyově syndromu a při akutní i chronické encefalopatii.

Hlavní příčinou falešně vyšších hodnot amoniaku v plazmě je vysoká koncentrace GMT, která po odběru krve rozkládá glutamát obsažený v plazmě za vzniku amoniaku, což je problém zejména u alkoholiků.
Vysoké hladiny amoniaku v plazmě působí i léčba kys.valproovou, či chemoterapie vysokými dávkami.

Hladina NH3 je ovlivňována řadou faktorů a z izolovaného stanovení není možné usuzovat na stupěň jaterní poruchy detoxikace amoniaku. U novorozenců a dětí do 3 let je hodnota až několikanásobně zvýšená, hodnota po fyzické zátěži je až 3x vyšší, kouření zvyšuje hodnotu po 1 cigaretě o 10 µmol/l. Zvýšené hodnoty mohou být i u nejaterních chorob např. u akutní leukémie, krvácení do GIT, vysoký přívod proteinů v dietě, krevní transfuze, po transplantaci kostní dřeně.

Kód pro pojišťovny statim: 81119
Kód pro pojišťovnu rutina: 81341














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP