Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
HIOK v moči

Kategorie: Rutina Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Během sběru uchovávat nádobu v lednici. K vyšetření se odevzdává celý objem sbírané moči za 24 hod.
Vyšetření vyžaduje nutnou dietní přípravu, tzn. aspoň 24 hodin před sběrem a během sběru moči vynechejte:
- fenothiazinová neuroleptika
- alkohol
- banány, kiwi, švestky, ananas, meloun
- rajčata, avokádo
- ořechy, hrozinky
- trvrdé a plísňové sýry

Žádanka: Žádanka pro vyšetření moči

Pokyny pro pacienty: PO-KB-006 Vyšetření HIOK
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Celý objem moče se v laboratoři přesně změří, celý objem moče se upraví pomocí koncentrované kyseliny chlorovodíkové na pH 3-6 (moč je nutno po okyselení důkladně promíchat !!!!). Před vlastním vyšetřením se vzorek moče zcentrifuguje nebo zfiltruje.

Stabilita při 4-8 °C: 7 d

Jednotka: µmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
15R 99R+ 10,4 52,2 µmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Denně
Odezva rutinní Do týdne
Pozn.: Vyšetření se provádí 1x týdně.

Princip metody:
Produkty metabolismu tryptofanu v moči jsou zachyceny neutrálním iontoměničem. Serotonin (5-hydroxytryptamin; 5-HT) a 5- hydroxytryptofan (5-HTP) jsou eluovány z kolony najednou jako prvé, poté je eluována 5-hydroxyindoloctová kyselina (5-HIOK). Tyto metabolity reagují s 1-nitrózo-2-naftolem za vzniku barevného komplexu, který se fotometricky měří při 540nm .
Interference:
Potraviny jako banány, rajčata a ořechy falešně zvyšují exkreci 5-HIOK močí a je třeba je vyloučit z potravy 2 dny před a během sběru moče.

Klinické informace:
Serotonin (karcinoid) je metabolizován na 5-hydroxytryptofan a dekarboxylován na kyselinu 5-hydroxyindoloctovou kyselinu (HIOK) v CNS, destičkách a argentofilních buňkách střeva, která je vyloučena močí. U karcinoidů s nízkou produkcí serotoninu (tj. s malým objemem chromafinní tkáně) je vhodné současné stanovení serotoninu v trombocytech a v moči. Sekrece může být i intermitentní, vyšetření moči je třeba opakovat. Některé karcinoidy dekarboxylasu nemají a vylučují pouze 5-hydroxytryptofan. Zcela bez hormonální sekrece bývají karcinoidy v oblasti apendixu, tlustého střeva a rekta.

Indikace:
- suspekce na karcinoid

Snížení: Hodnoty snižují: nikotin, alkohol, léky (aspirin, fenothiazin, hydralazin a jeho deriváty, chlorpromazin, imipramin, inhibitory MAO, kyselina dihydroxyfenyloctová, levodopa, methanamin, methyldopa, perchlorperazin, promazin, promethazin, streptozocin, depresivní a stresové stavy.

Zvýšení: Hodnoty zvyšují potraviny s obsahem hydroxyindolu nebo tryptofanu (banány, kiwi, přechy, rajčata, avokádo, ananas, hrozinky, meloun, nízkotučné mléko, vejce, vlašský ořech), těhotenství, kouření, spánková deprivace, léky (kyselina acetooctová, acetaminofen, nabumeton, deriváty naftalenu, indometacin, glycerylguaiacolát), ozařování biotronovou lampou.

Kód pro pojišťovnu rutina: 81457














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP