Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Albumin v moči
Zkratka: uAlb

Kategorie: Rutina Statim Vyšetření moče

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Moč
Odběr do: Plast, pro sběr moče bez úprav

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Pacient se vymočí těsně před ulehnutím do záchodu a jde spát. Do nádobky močí během noci, nejlépe však až ráno, kdy se probudí. Dbá, aby kterékoliv močení do nádobky se odehrávalo bez chození, nejlépe, když je nádobka u lůžka. Dobu, kdy se pacient vymočil do záchodu před ulehnutím a dobu, kdy se pacient vymočil do sběrové nádoby ráno naposledy, je nutno zaznamenat s minutovou přesností (např. 22 hod.12 min. a 6 hod. 25 min.). Nasbíranou moč spolu s časovými údaji přinese do laboratoře.

Vyšetření lze provést i z jednorázového vzorku moče - nejlépe druhá ranní moč.

Žádanka: Žádanka pro vyšetření moči

Pokyny pro pacienty: PO-KB-003 Vyšetření mikroalbuminurie
Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Vzorky sbírané - vyšetřit co nejdříve po odběru. Jednorázové vzorky vyšetřovat pokud možno čerstvé, v opačném případě lze vzorky skladovat až 6 dní při 4 °C.

Stabilita při 4-8 °C: 2 týden

Jednotka: µg/min


Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Imunoturbidimetrie
Princip metody:
Metoda Microalbumin je turbidimetrická imunoanalýza, která využívá polyklonální protilátky proti lidskému albuminu. Když je vzorek smíchán s reagenciemi, albumin ve vzorku se naváže na protilátky proti lidskému albuminu (kozí) v reagencii za vzniku nerozpustné sraženiny, která způsobí zvýšení turbidity v roztoku. Stupeň turbidity je úměrný koncentraci albuminu ve vzorku a lze jej měřit opticky.

Klinické informace:
Mikroalbuminurie je stav charakterizovaný zvýšeným vylučováním albuminu do moči při absenci zjevné nefropatie, na jejímž základě lze předpovědět diabetickou nefropatii. Diabetická nefropatie je hlavní příčinou úmrtí diabetiků závislých na inzulínu, a vzhledem k tomu, že je doprovázena nevratným poškozením ledvin a přetrvávající proteinurii, je hlavním faktorem při rozhodování o zahájení hemodialýzy.
Indikace - diabetes mellitus, hypertenze

Mikroalbuminurie se monitoruje pomocí měření vyloučeného proteinu ve vzorcích moči sbírané za 24 hodin, za určitou dobu nebo za noc, nebo pomocí stanovení poměru albuminu a kreatininu v jednorázových vzorcích moči bez určení doby odběru.


Zvýšení: diabetická nefropatie, vaskulární porucha - hypertenze, v průběhu fyziologického těhotenství (v tomto období nelze hodnotit ve vztahu k nefropatii)















Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP