Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Říjen 2021
Gentamicin
Zkratka: Gmic

Odběr a transport biologického materiálu:

Materiál: Krev

Odběr do: Plast, aktivátor srážení (Sarstedt, bílý uzávěr)

Poznámka k odběru vzorku_pro oddělení:
Při frakcionované i.v. aplikaci odběr 30 minut po infúzi (peak, maximum) a před další aplikací (trough, minimum). Při i.m. aplikaci 60 minut po injekci (peak, maximum) a před další aplikací (trough, minimum). Dávku léku a časy odběru přesně udávejte na požadavkovém listě. Transport v chladu.

Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Centrifugovat v chlazené centrifuze.

Stabilita při 20-25 °C: 1 d
Stabilita při 4-8 °C: 1 týden

Jednotka: mg/l

Referenční rozmezí:
Referenční rozmezí jsou terapeutické hladiny o jejichž hodnotách se rozhodne po konzultaci s klinickým farmaceutem.

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Pozn.: Referenční rozmezí jsou terapeutické hladiny o jejichž hodnotách se rozhodne po konzultaci s klinickým farmaceutem.

Princip metody:
Metoda iGentamicin je jednokroková imunoanalýza ke kvantitativnímu stanovení gentamicinu v lidském séru nebo plazmě využívající technologii CMIA.
Vzorek, paramagnetické mikročástice potažené anti-gentamicinem a konjugát gentamicinu značený akridiniem se smíchají, čímž vznikne reakční směs. Gentamicin přítomný ve vzorku a v konjugátu značeném akridiniem se naváže na anti-gentamicin na mikročásticích.
Po promytí se do reakční směsi přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger.
Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách (RLU - Relative Light Units). Existuje nepřímá úměrnost mezi množstvím gentamicinu ve vzorku a signálem v jednotkách RLU detekovaným optikou systému ARCHITECT iSystem
Typ metody:
Chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročásticích
Interference:
Hb 5,0 g/l, Bi 342 µmol/l, Tg 33,9 mmol/l, TP 120 g/l

Klinické informace:
Gentamicin je amidoglykosidové antibiotikum, které se vyznačuje silným účinkem a působí proti širokému spektru gram-negativních i gram-pozitivních bakterií. Gentamicin vykazuje úzký terapeutický index, a z toho důvodu je jeho použití riskantní zejména u pacientů s poškozením funkce ledvin. Kromě toho je profil (křivka) závislosti sérové hladiny gentamicinu na velikosti dávky nepredikovatelný, a to jak maximální (peak) hladiny v séru tak i poločas vylučování z plazmy.

Pro aplikaci jedenkrát za 24 hodin mohou hladiny v maximu dosahovat hodnot 20 - 25 mg/l, po dvou hodinách po dosažení maximální hodnoty by měl následovat pokles pod 10 mg/l, hladina pod 2 mg/l by měla být dosažena maximálně 12 hodin po podání. Při frakcionované aplikaci nemají hodnoty v maximu překročit 10 mg/l, hodnoty v minimu musí poklesnout pod 2 mg/l.



Kód pro pojišťovnu rutina: 99135














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.09
Platnost od: 4. 10. 2021
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP