Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Říjen 2021
Amikacin
Zkratka: Amik

Odběr a transport biologického materiálu:

Materiál: Krev

Odběr do: Plast, aktivátor srážení (Sarstedt, bílý uzávěr)


Žádanka: Elektronická žádanka MNO


Stabilita při 4-8 °C: 1 týden

Jednotka: mg/l

Referenční rozmezí:
Referenční rozmezí jsou terapeutické hladiny o jejichž hodnotách se rozhodne po konzultaci s klinickým farmaceutem.

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Pozn.: Referenční rozmezí jsou terapeutické hladiny o jejichž hodnotách se rozhodne po konzultaci s klinickým farmaceutem.

Princip metody:
Metoda Amikacin je homogenní částicemi zesílená turbidimetrická inhibiční imunoanalýza. Tato metoda je založena na kompetici o vazebná místa na protilátkách proti amikacinu v reagencii mezi lékem ve vzorku a lékem, kterým jsou potaženy mikročástice.
Za přítomnosti reagencie obsahující protilátky proti amikacinu a za absence jakéhokoli kompetitujícího léku ve vzorku dochází k rychlé aglutinaci mikročástic potažených amikacinem v reagencii. Rychlost změny absorbance se měří fotometricky a je přímo úměrná rychlosti aglutinace částic.
Po přidání vzorku obsahujícího amikacin je aglutinační reakce částečně inhibována, čímž se sníží rychlost změny absorbance. Klasickou křivku inhibice aglutinace v závislosti na koncentraci lze získat z maximální rychlosti aglutinace při nejnižší koncentraci amikacinu a z nejnižší aglutinace při nejvyšší koncentraci amikacinu.
Typ metody:
Turbidimetrická inhibiční imunoanalýza
Interference:
Hb 10,0 g/l, Bi 342 µmol/l, Tg 19,1 mmol/l, TP 120 g/l

Klinické informace:
Amikacin je semisyntetický aminoglykosid, který vykazuje baktericidní aktivitu vůči širokému spektru patogenů, včetně mnoha organismů rezistentních na ostatní aminoglykosidy.
Amikacin je aktivní in vitro vůči gram-negativním organismům a stafylokokům produkujícím i neprodukujícím penicilinázu. Účinek tohoto léku je primárně způsoben jeho vysokou rezistencí vůči enzymům inhibujícím aktivitu aminoglykosidů.
Stanovení hladin léku v séru nebo v plazmě je požadováno pro dosažení optimálního terapeutického účinku a pro minimalizaci toxicity.



Kód pro pojišťovnu rutina: 99135














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.09
Platnost od: 4. 10. 2021
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP