Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Vitamin B12
Zkratka: B12

Kategorie: Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Plast, aktivátor srážení (Sarstedt, bílý uzávěr)


Žádanka: Elektronická žádanka MNO


Stabilita při 20-25 °C: 3 d
Stabilita při 4-8 °C: 1 týden

Jednotka: pmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ 138 652 pmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročásticích
Princip metody:
Princip metody:
Metoda B12 je dvoukroková analýza ke stanovení přítomnosti B12 v lidském séru a plazmě s automatizovanou přípravou vzorků využívající technologii CMIA.

1. Vzorek, přípravná reagencie 1, přípravná reagencie 2 a přípravná reagencie 3 se smíchají.
2. Alikvótní podíl připraveného vzorku se nasaje a přenese do nové reakční nádobky (RV - Reaction Vessel). Připravený vzorek, ředící roztok pro metodu a paramagnetické mikročástice potažené intrinsic faktorem se smíchají. B12 přítomný ve vzorku se naváže na intrinsic faktor na mikročásticích.
3. Po promytí se přidá konjugát B12 značený akridiniem, čímž vznikne reakční směs.
4. Po dalším promývacím cyklu se do reakční směsi přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger.
5. Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách (RLU - Relative Light Units). Existuje nepřímá úměrnost mezi množstvím B12 ve vzorku a signálem v jednotkách RLU detekovaným optikou systému ARCHITECT iSystem.
Interference:
Hb 1 g/l, Tg 37,5 mmol/l, Bi 429 µmol/l, TP 120 g/l

Klinické informace:
Vitamin B12 (B12, kobalamin), který patří do skupiny korinoidů, funguje jako kofaktory při přeměně methylmalonylkoenzymu A na sukcinylkoenzym A. Kromě toho B12 slouží jako kofaktory při syntéze methioninu z homocysteinu, podílí se na tvorbě myelinu a spolu s folátem je nezbytný pro syntézu DNA.

Vitamin B12 je tvořen mikroorganismy a některými živočichy. Hlavním zdrojem je maso, kde je vázán na bilkoviny. B12 je absorbován z potravy po navázání na protein zvaný intrinsic faktor, který je produkován v žaludku. Příčiny deficitu vitaminu B12 lze rozdělit do tří skupin: nutriční deficit, malabsorpční syndromy a jiné gastrointestinální příčiny. Deficit B12 může být příčinou megaloblastické anémie (MA), poškození nervů a degenerace míchy. I mírný deficit B12 poškozuje myelinovou pochvu, která obklopuje a chrání nervy, což může způsobit periferní neuropatii. Poškození nervů způsobené nedostatkem B12 může způsobit trvalou tělesnou slabost, jestliže není léčena základní příčina. U jedinců s defekty intrinsic faktoru, kteří nejsou léčeni, se může vyvinout MA zvaná perniciózní anémie (PA).

Nízká hladina B12 však není jednoznačně spojena s MA, neboť někteří pacienti s MA mají normální hladiny B12; naopak mnoho jedinců s deficitem B12 netrpí megaloblastickou anémií. Přesto však platí, že přítomnost MA (např. zvětšení středního objemu erytrocytu (MCV - Mean Corpuscular Volume)) je obvykle spojena s deficitem B12 nebo folátu v séru.
Skutečná prevalence deficitu B12 u většiny populace není známa, ale s věkem stoupá. V jedné studii byl laboratorně prokázán deficit vitaminu B12 u 15% dospělých jedinců starších 65 let.
Hladiny B12 v séru nižší než normální očekávané rozmezí mohou ukazovat na vyčerpání B12 ve tkáních. Hladiny B12 na dolní hranici normálního rozmezí však nezaručují, že stav B12 v organismu je v pořádku a symptomatičtí jedinci by měli být dále evaluováni pomocí testů na stanovení holotranskobalaminu, homocysteinu a kyseliny methylmalonové.
Existuje mnoho stavů, které souvisejí s nízkými hladinami B12 v séru, mezi než patří deficit železa, vysoký stupeň normálně probíhajícího těhotenství, vegetariánství, částečná gastrektomie / poškození ilea, celiakie, užívání perorální antikoncepce, přítomnost parazitů, nedostatečnost pankreatu, léčená epilepsie a vyšší věk.
Onemocnění související se zvýšenými hladinami B12 v séru zahrnují selhání ledvin, onemocnění jater a myeloproliferativní onemocnění.

Indikace:
- chronická atrofická gastritis
- neuropsychiatrické syndromy
- megaloblastická anémie, vyšetření při MCV 100
- choroby terminálního ilea
- suspekce na snížený příjem (vegetariánství, alkoholismus, lékové vlivy)
- screening deficience vitaminu B12 (nízká senzitivita), diferenciace B12, folátů a deficience B6

Snížení: Starší pacienti, pacienti s AIDS, atrofická gastritis, achlorhydrie, malabsorpční syndromy, střevní záněty, střevní a žaludeční operace, Crohnova choroba, antagonisté H2-receptorů (Cimetidin, ranitidin), inhibitory protonové pumpy (omeprazol, lansoprazol), orální antikonceptiva, deplece holotranskobalaminu II, Alzheimerova choroba.

Zvýšení: Zvýšení hodnot je po aplikaci transfúze, u granulocytární leukémie, chronického selhání ledvin, srdečního selhání, diabetu, obezity, poruchy jaterního parenchymu, maligní tumory, tyreotoxikóza.

Kód pro pojišťovnu rutina: 93213














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP