Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Folát (kyselina listová)
Zkratka: Fol

Kategorie: Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Plast, aktivátor srážení (Sarstedt, bílý uzávěr)


Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Vzorky chraňte před světlem.

Stabilita při 4-8 °C: 7 d
Stabilita při -20 °C: 30 d

Jednotka: nmol/l

Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 99R+ 7 46,4 nmol/l

Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Chemiliminiscenční imunoanalýza na mikročásticích
Princip metody:
Princip metody:
Metoda Folate je dvoukroková analýza ke kvantitativnímu stanovení folátu v lidském séru, plazmě a erytrocytech (RBC) využívající technologii CMIA .

Dva přípravné roztoky umožňují uvolnění folátu z endogenního proteinu vázajícího folát.
1. V přípravném kroku 1 se do reakční nádobky (RV - Reaction Vesel) nasaje a nadávkuje vzorek a přípravná reagencie 2 (DTT - dithiothreitol).
2. V přípravném kroku 2 se do druhé RV nasaje a nadávkuje alikvótní podíl směsi vzorku s přípravnou reagencií 2.
3. Poté se přidá přípravná reagencie 1 (KOH - hydroxid draselný).
4. Alikvótní podíl připraveného vzorku se přenese do třetí TV, kam se poté přidají paramagnetické mikročástice potažené proteinem vázajícím folát (FBP) a ředící roztok specifický pro metodu. Folát přítomný ve vzorku se naváže na FBP na mikročásticích.
5. Po promytí se přidá konjugát kyseliny úterkové značený akridiniem, který se naváže na neobsazená místa na mikročásticích potažených FBP.
6. Do reakční směsi se poté přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger.
7. Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách (RLU - Relative Light Units). Existuje nepřímá úměrnost mezi množstvím folátu ve vzorku a signálem v jednotkách RLU detekovaných optikou ARCHITECT i Systém.
Interference:
Hb 1 g/l, Tg 33,9 mmol/l, Bi 342 µmol/l, TP 120 g/l

Klinické informace:
Foláty se řadí do skupiny vitamínových sloučenin odvozených od kyseliny pteroylglutamové (PGA), které slouží jako kofaktory při enzymatickém přenosu jednouhlíkatých zbytků v různých metabolických cestách. Metabolismus jednouhlíkatých zbytků probíhající prostřednictvím folátu představuje jednu z nejdůležitějších biochemických reakcí, které probíhají v buňkách. Foláty jsou nezbytné pro syntézu nukleových kyselin a mitochondriálních proteinů, pro metabolismus aminokyselin a pro další buněčné procesy, které vyžadují přenos jednouhlíkatých zbytků. Foláty mohou sloužit jako uhlíkové donory nebo akceptory. Vzhledem k tomu, že různé metabolické cesty vyžadují uhlíkaté skupiny s různým stupněm oxidace, obsahují buňky četné enzymy, které mění oxidační stav uhlíkatých skupin přenášených foláty, čímž vznikají různé metabolicky aktivní formy folátu.
Predominantní formou folátu v krevním oběhu je kyselina 5-methyltetrahydrolistová (5-mTHF). Metabolické cesty kyseliny listové a vitaminu B12 jsou propojeny přenosem methylové skupiny z 5-mTHF na kobalamin.

Hladina v krvi kolísá dle příjmu s potravou. Relativně stabilní je koncentrace v erytrocytech. Možné příčiny deficitu folátu zahrnují nízký příjem v potravě, malabsorpci způsobenou gastrointestinálním onemocněním, nedostatečné trávení způsobené deficitem enzymů nebo terapie využívající antagonistu folátu, alkohol nebo léky, např. orální kontraceptiva a zvýšenou spotřebu folátu, např. během těhotenství.

Protože k megaloblastické (makrocytové) anémii může vést jak deficit vitaminu B12, tak i folátu, je pro stanovení vhodné léčby nezbytné provést diferenciální diagnózu a tedy nutné znát hodnoty vitaminu B12 i folátu.

Nízké hladiny folátu v séru odpovídají první fázi negativní bilance folátu, po níž dochází k úbytku folátu v tkáni. Nízké hodnoty folátu v erytrocytech odpovídají druhé fázi negativní bilance folátu a více korelují s hladinami folátu v tkáních a s megaloblastickou anémií.

Vysoké dávky kyseliny listové v těhotenství ztěžují dostupnost zinku pro plod (zpomalí jeho růst).

Indikace:
- suspekce na deficienci folátů (megaloblastóza, leukopenie, trombocytopenie, hyperhomocysteinemie)
- suspekce na defekt neurální trubice
- prevence rekurence defektu neurální trubice

Snížení: Zvl. u: megaloblastické anémie, poruchy střevní absorpce (malabsorpční syndromy zvl. sprue, celiakie, Crohnova choroba, zkratové operace), nechutenství, zvracení, zvýšená exkrece, zvýšená desrukce folátů, vrozené poruchy metabolismu folátů, po methotrexátu (kompetitivní inhibitor dihydrofolátu), orální antikonceptiva (porucha metabolismu folátu).
Těhotenství (u 33 %), alkoholismus, kouření

Zvýšení: U deficience vitamínu B12, v erytrocytech u heperthyreózy. Hemolýza, vegetariáni, apod.

Kód pro pojišťovnu rutina: 93115














Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP