Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Anti-SARS CoV-2 IgG

Kategorie: Statim Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Krev
Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy


Žádanka: Elektronická žádanka MNO

Pokyny k předanalytické úpravě vzorku: Pro analýzu nelze použít vzorky tepelně inaktivované, silně hemolytické, či se zjevnou mikrobiální kontaminací.

Stabilita při 20-25 °C: 2 d
Stabilita při 4-8 °C: 7 d
Stabilita při -20 °C: 7 d

Jednotka: -


Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Chemiluminiscenční imunoanalýza na mikročásticích
Princip metody:
Vzorek, paramagnetické částice potažené antigenem SARS-CoV-2 a ředící roztok se smichají a inkubují.
Protilátky IgG proti SARS-CoV-2 přítomné ve vzorku se naváží na antigen SARS-CoV-2 na mikročásticích.
Po promytí se přidá konjugát protilátek proti lidskému IgG značený akrinidiem, čímž vznikne reakční směs, která se inkubuje.
Po dalším promývacím cyklu se do reakční směsi přidají roztoky Pre-Trigger a Trigger.
Výsledná chemiluminiscenční reakce se měří v relativních světelných jednotkách (RLU). Existuje přímá úměra mezi množstvím protilátek IgG proti SARS-CoV-2 ve vzorku a signálem v jednotkách RLU detekovaným optikou.


Klinické informace:
Metoda SARS-CoV-2 IgG je navržena k detekci protilátek imunoglobulin třídy G (IgG), včetně neutralizačních protilátek, proti doméně vázající se na receptro (RBD - Receptor-Binding Domain) podjednotky S1 S-proteinu (spike) SARS-CoV-2 v séru a plazmě jedinců, u kterých je podezření na onemocnění způsobené koronavirem (Covid-19), nebo v séru a plazmě jedinců, kteří mohli být infikováni SARS-CoV-2.
Inkubační doba pro Covid-19 je v rozmezí 1 až 14 dní, přičemž většina případů se projeví do 3 až 5 dní. Nejběžnější symptomy Covid-19 jsou horečka, únava, suchý kašel a obtížné dýchání.
SARS-CoV-2 RNA kóduje čtyři strukturální proteiny, včetně S (spike), M (membrane), E (envelope) a N (nucleocapsid), přičemž S-protein zahrnuje dvě podjednotky, S1 a S2. Doména vázající se na receptor (RBD) je obsažena v podjednotce S1 a má vysokou afinitu k receptoru enzymu konvertujícího angiotenzim 2 (ACE2 - Angiotensin Converting Enzyme 2) na membráně porvchu buňky. Infekce je umožněna interakcí SARS-CoV-2 RBD s virovým receptorem ACE2 na hostitelských buňkách. Protilátky proti RBD S-proteinu mohou inhibovat vazbu na receptor ACE2, což generuje silnou virus neutralizující odpověď.
Několik studií indikuje, že protilátky v séru a plazmě jsou obvykle produkovány již několik dnů až týdnů po nástupu symptomů a často až poté, co detekce virové RNA poklesne nebo již není detekovatelná.
Vyšší titr protilátkových odpovědí byl pozorován u pacientů se závažnějším onemocněním v porovnání s jedinci s mírnými symptomy nebo asymptomatickými jedinci. Přetrvávání protilátek IgG umožňuje identifikaci jedinců, kteří byli v minulosti infikováni a zotavili se z nemoci, a je užitečný při sérologických průzkumech týkajících se hodnocení prevalence infekce SARS-CoV-2 u vybraných skupin nebo širších populací.
Výsledky metody SARS-CoV-2 IgG by se neměly používat jako jediný faktor pro stanovení diagnózy.

Hodnota cut off je 50,0 AU/ml.
do hodnoty 50,0 AU/ml Negativní
od hodnoty 50,0 AU/ml (včetně) Pozitivní

















Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP