Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Antigen viru SARS CoV-2

Kategorie: Statim Rutina

Odběr a transport biologického materiálu:
Materiál: Vzorek z oblastí ORL
Odběr do: Odběrový tampón pro výtěry z nosu

PO-KB-012 Pokyny k odběru Ag Covid-19

Žádanka: Elektronická žádanka MNO



Jednotka: -


Dostupnost vyšetření:
Vyšetření statimová: Denně, 24 hodin
Odezva statimová: Do 1 hodiny od doručení materiálu
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)

Typ metody:
Imunochromatografický test
Princip metody:
Test Covid-19 Ag je imunochromatografický test s laterálním tokem pro kvalitativní detekci virových nukleoproteinových antigenů SARS-CoV-2 v lidských nazálních, nazofaryngeálních nebo orofaryngeálních vzorcích.

Protilátky proti SARS-CoV-2 jsou imobilizovány v oblasti testovací linie (T) na membráně. Vzorek je přidán do extrakční zkumavky obsahující pufr, aby se uvolnily antigeny SARS-CoV-2.
Během testování se extrahované antigeny navážou na protilátky proti SARS-CoV-2, které jsou konjugovány s barevnými částicemi a předem naneseny na oblast pro nanesení vzorku na testovací kazetě. Směs dále putuje membránou působením kapilárních sil a reaguje s činidly na membráně. Komplexy jsou pak zachyceny protilátkami proti SARS-CoV-2 v oblasti testovací linie (T). Přebytečné barevné částice jsou zachyceny v oblasti kontrolní linie (C).

Přítomnost barevné linie v oblasti testovací linie poukazuje na pozitivní výsledek. Absence barevné linie v oblasti testovací linie poukazuje na negativní výsledek.

Klinické informace:
Covid-19 je infekční onemocnění způsobené nedávno objeveným koronavirem SARS-CoV-2. Nejčastějšími příznaky onemocnění Covid-19 jsou horečka, suchý kašel, únava, tvorba hlenů, dušnost, bolest v krku a bolesti hlavy. U některých pacientů se mohou objevit bolesti svalů, zimnice, nevolnost, ucpání nosu a průjem. Tyto příznaky začínají postupně a ve většině případů jsou mírné.
Covid-19 se přenáší prostřednictvím respiračních kapének, které vydechují infikovaní lidé, kašlem, kýcháním nebo při mluvení. Kapénky mohou být přenášeny přímona jiné lidi nebo mohou kontaminovat porvchy, které pak mohou být infekční po dobu několika dní.
Odhadovaná inkubační doba nemoci Covid-19 se pohybuje mezi 1-14 dny, během níž mohou být lidé infekční, aniž by vykazovali příznaky.

Test Covid-19 Ag slouží jako pomůcka ke stanovení diagnózy infekce virem virem SARS-CoV-2. Je třeba mít na paměti, že se koncentrace virových nukleoproteinových antigenů může v průběhu onemocnění lišit a může klesnout pod hranici detekce testu. Možnou nakažlivost testovaných osob nelze vyloučit na základě negativního výsledku testu.

















Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP