Ostravský šéfkuchař v nemocniční kuchyni

21. 10. 2021

Populární ostravský šéfkuchař David Valíček, který založil Food Atelier a pořádá v něm kurzy vaření, ve středu 20. října na Mezinárodní den kuchařů připravil spolu s kuchaři a personálem nemocniční kuchyně zaměstnancům Městské nemocnice Ostrava Zážitkové 4chodové menu. Ze tří nabízených variant obědu si zážitkové menu vybraly dvě třetiny strávníků.

Ostravský šéfkuchař v nemocniční kuchyni

Skládalo se z předkrmu – hummusu, peperonaty a bruschetty, následoval pórkovo-bramborový krém s modrým sýrem, jako hlavní chod porchetta z kotletky se zimním zeleninovým ragú, tvarohovou tarhoňou s hráškem a na závěr jako dezert švestkový koláč s vanilkovou posypkou.

„Ze své praxe jsem zvyklý na různé druhy kuchyní, ta nemocniční je obrovská, vybavená vším, co je k vaření pro tolik strávníků potřeba. Vnímám to tak, že jsme se s kolegy vzájemně obohatili a ze společného vaření si odnesli nejen zkušenosti, ale také příjemný zážitek,“ řekl David Valíček.

Příprava zážitkového menu se protáhla na dva dny, masová roláda se připravovala den dopředu, v noci se pomalu pekla v konvektomatu.

„Právě u masových rolád, které byly součástí hlavního jídla, jsme získali doporučení, které do našich pracovních procesů zapracujeme. Jedná se o nízkoteplotní vaření, doteď jsme k noční přípravě masa v konvektomatu používali jehlu. A využijeme také kurkumu k barvení, tarhoňa díky ní získala krásnou žlutou barvu. S panem Valíčkem jsme se domluvili na další odborné spolupráci. Poděkování patří našim kuchařům a paní mistrové s učni ze Střední odborné školy na Krakovské ulici. Dvoudenní příprava, která byla potřeba k přípravě zážitkového menu, byla o dost náročnější než naše běžné vaření,“ uvedl vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Petr Hikl.

David Valíček vařil ve špičkových kuchyních ve světoznámých restauracích po celém světě, například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Olives na Manhattanu, v KPMG u michelinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.

  Sdílet na Facebooku

Fotogalerie