Laboratorní příručka OKB Městská nemocnice Ostrava, p. o. - verze Leden 2023
Výpotky

Kategorie: Rutina

Odběr do: Sklo nebo plast bez úpravy


Žádanka: Elektronická žádanka MNO



Jednotka: -


Dostupnost vyšetření:
Vyšetření rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní V den doručení (odpoledne)


Klinické informace:
Výpotek představuje zmnoženou tekutinu v tělesných dutinách - peritoneální (ascites), pleurální, perikardiální, kloubní, aj. Příčina může být dvojí.
Prvou příčinou je zvýšený filtrační tlak v kapilárách nebo snížený onkotický tlak v plazmě. Tak je tomu např. u jaterní cirhózy, při selhání pravého srdce, u portální hypertenze či nefrotického syndromu s těžkou hypoalbuminémií. V tomto případě tvoří tekutinu v tělesných dutinách ultrafiltrát krevní plazmy, který se nazává transsudát. Složením připomíná plazmu, avšak s nízkou koncentrací bílkovin a všech látek, které jsou bílkovinné povahy (enzymy) nebo se v plazmě na bílkoviny vážou (např. lipidy).
Druhou příčinou zmnožení tekutiny v tělesných dutinách může být postižení jejich výstelky zánětem či nádorovým rozsevem. Tekutina zánětlivého původu se nazývá exsudát. Podle stupně zvýšení permeability kapilár se obsah bílkovin a látek na ně vázaných blíží až hodnotám plazmatickým. Na druhé straně však bakterie či buňky exsudátu (nádorové, leukocyty) mohou přeměnit glukózu na laktát či vytvářet enzymy, které jsou pak v exsudátu ve vyšší koncentraci než v plazmě.







Další informace k vyšetření: KB Vyšetřování výpotků










Klinická biochemie, Městská nemocnice Ostrava, p. o.
Laboratorní příručka - verze 2.11
Platnost od: 11. 01. 2023
www.mnof.cz


Vytvořeno pomocí programu SLP